Tiroit Hastaları Nasıl Beslenmelidir

Tiroit Hastaları Nasıl Beslenmelidir

Tiroit bezinden salgılanan T3 ve T4 hormonları metabolizmayı düzenler, bazam metabolizma hızını denetler. TSH ise hipofizden salgılanan ve tiroit bezinin çalışmasını uyaran bir hormondur. Tiroit bezinin yeterli hormonu üretememesine ve buna bağlı olarak TSH değerlerinin yükselmesi hipotiroidi olarak tanımlanır.

Hipotiroidi durumunda metabolizma yavaşladığı için bireylerde kilo artışı olabilmektedir. Bu durum beraberinde stres, obezite, kalp damar hastalıkları, diyabet gibi pek çok sağlık sorununu getirmektedir. Bütün bu sağlık sorunlarını aşabilmek için beslenmeye çok dikkat etmek gerekiyor.

Hipotiroidi olan bireylerin mutlaka bireysel olarak değerlendirilmesi ve özel beslenme programlarının düzenlenmesi şarttır. Ancak bunun öncesinde tabi ki beslenmede ufak dokunuşlar yapılabilir.

Metabolizmanın çalışmasını sağlamak için günde en az 30 dakika yürüyüş yapılmalıdır. Vücutta bulunan fazla ödemi atmak için yeterli sıvı alımına dikkat edilmeli, günlük 2-2,5 litre su tüketilmelidir. Kafein içeren çay, kahve ve çikolata gibi besinlerden uzak durulmalıdır.

Hipotiroidi ile birlikte genellikle kanda kolesterol düzeylerinde de yükselme görülür. Bu nedenle beslenmede yağ tüketimine dikkat edilmeli, katı yağlardan kaçınılmalıdır. Kızartma ve kavurma yerine ızgara, haşlama ve fırınlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

İyot eksikliği hipotiroidizme neden olduğu için tuz olarak iyotlu tuz kullanılmalı, iyotun işlevini yitirmemesi için yemeklere piştikten sonra eklenmelidir.

Bazı besinler iyot emilimini engeller. Bu besinlere guatrojen besinler denir. Lahana, brokoli, brüksel lahanası, turp, karnabahar, şalgam, soya fasülyesi, hardal, yer fıstığı gibi besinler çok sık tüketilmemelidir. Bu besinlerin pişirilerek tüketilmesi guatrojen özelliklerini azaltacağından çiğ değil pişmiş olarak tüketilmelidir.

Selenyumun yetersiz alımı da tiroit bezinin fonksiyonlarını bozmaktadır. Bu nedenle yeterli selenyum alımı için balık, yumurta, hindi, dana eti, mercimek, mantar, ceviz ve tam tahıllar uygun miktarlarda tüketilmelidir.

Benzer Blog Yazıları

VİTAMİNLER

BulunuşuVitaminlerin keşfi, sağlık alanında önemli bir bilimsel başarı olmuştur.  1800’lerin ortalarında üreticiler, buharla